completion date:

November 2020

photography by Jim Varney

www.af.vu

Scarborough House

Scarborough, North Yorkshire

This is a new house built in the steeply sloping garden of the owner’s current house. In designing the house care was given in the orientation and fenestration to prevent any overlooking to adjoining properties, whilst maximising views across the valley and distant views to the North Yorkshire Moors. Being built into the hillside, the green sedum roof appears as a continuation of the current house garden. The structure of the property is significant and it is held back into the slope by a series of ground anchors. The house is clad in stone with areas of zinc cladding to the largely glazed elevation facing north.

There are a number of large rooflights allowing light to spill down to the lower floor, partly through a section of glazed flooring. There is a feature stair with chunky timber balusters. These go down to the lower level as a screen to contain a secret door into the understairs storage.